Jumat, 06 Maret 2015

KUIH DADAR KETAYAP


Bahan Kulit: 
1 cawan tepung gandum 
1 cawan air perasan pandan + pandan wangi/suji untuk pewarna hijau 
[ Tumbuk 5 helai daun Pandan/Pandan suji + 1 cawan air dan tapiskan] 
1/2 cawan santan/susu segar 
1 biji telur 
secubit garam 

Bahan inti: 
150 g gula merah, iris-iris 
3 sudu gula biasa 
1/2 cawan air kelapa muda 
½ biji kelapa parut belum tua 
Pandan 

Cara membuat: 
1. Untuk inti, masukkan semua bahan inti ke dalam periuk. 
2. Kemudian masak hingga tanak. 
3. Untuk kulitnya, masukkan semua bahan di dalam mangkuk. Kacau sebati dan tapiskan 
4. Panaskan kuali yang datar yang telah dilengser dengan sedikit minyak. 
5. Tuangkan sesenduk adunan ini dan lenggang-lenggangkan kuali tadi, supaya adunan rata dan nipis. 
6. Setelah masak, angkat dan ketepikan. 
7. Masukkan inti di tengah-tengahnya. 
8. Kemudian lipatkan bahagian kiri dan kanan lalu gulungkan kemas-kemas. 
9. Lakukan sehingga selesai dan hidangkan. 

Tidak ada komentar: