Bahan
luar :
2 cawan tepung beras
4 cawan santan
Garam sikit
Daun pisang
Bahan inti :
1/2 biji kelapa parut
1 ketul gula merah
2 air
Daun pandan
* tepung pulut (bancuh dengan air, 4:1) - untuk balutan inti.
Caranya :
Masakkan bahan-bahan inti hingga kering. Bulat-bulatkan dan ketepikan
Leperkan sedikit tepung pulut yang telah dibancuh dan masukkan inti kelapa.
Bulatkan dan ketepikan
Bancuh tepung beras bersama santan dan garam, kacau separuh masak
Ambil dua sudu besar bancuhan tepung, letak atas daun pisang yang sudah dilayur.
Letakkan dua biji tepung pulut berinti yang dibuat tadi dan tutup dengan dua sudu besar tepung.Tutup daun pisang dan lipat kedua-dua hujung seperti membuat lepat pisang.
Kukus 20 menit..
2 cawan tepung beras
4 cawan santan
Garam sikit
Daun pisang
Bahan inti :
1/2 biji kelapa parut
1 ketul gula merah
2 air
Daun pandan
* tepung pulut (bancuh dengan air, 4:1) - untuk balutan inti.
Caranya :
Masakkan bahan-bahan inti hingga kering. Bulat-bulatkan dan ketepikan
Leperkan sedikit tepung pulut yang telah dibancuh dan masukkan inti kelapa.
Bulatkan dan ketepikan
Bancuh tepung beras bersama santan dan garam, kacau separuh masak
Ambil dua sudu besar bancuhan tepung, letak atas daun pisang yang sudah dilayur.
Letakkan dua biji tepung pulut berinti yang dibuat tadi dan tutup dengan dua sudu besar tepung.Tutup daun pisang dan lipat kedua-dua hujung seperti membuat lepat pisang.
Kukus 20 menit..
Tidak ada komentar:
Posting Komentar