Sabtu, 07 Februari 2009

LEPAT SEGAN


oleh: M Muhar Omtatok

Sudah layu biar di paya
Jikalau gugur biarlah sudah
Juadah Melayu sedap rasanya
Lidah beguyang, tak hendak sudah

Orang membeli ikan belanak
Ikan dimasak si Gulai Lemak
Orang Melayu pandai bertanak
Batang sekah menjadi lemak

***

LEPAT SEGAN

Kue Puak Melayu yang dibungkus dengan daun pisang ini, oleh Puak Melayu di SumateraUtara & Riau disebut Lepat Segan. Di Minang Kue ini disebut Lapek Sagan.

Segan dalam Bahasa Melayu mempunyai makna halus untuk memaknai Kerja yang tidak sulit.

Bahan-bahan:

1/2 kg Beras Pulut (Ketan)
1 sisir Pisang Raja Serai (yg sudah sangat matang)
1 butir Kelapa Parut
5 sdm Gula Merah / Gula Pasir
Garam

Cara membuatnya:
Seluruh bahan diadon menjadi satu, sambil diremas-remas hingga menyatu.
bungkus dengan daun pisang berbentuk bantal dengan kedua sisi daun yang berlebih ditekuk kebawah, masing-masing sebanyak 2 sdm adonan.
kukus selama 30 menit.

***
LEPAT PISANG