Bahan:
a. Tepung gandum 1 cawan
b. Tepung sagu 1 cawan
c. Gula merah 2 cawan
d. Garam halus secukupnya
e. Air 4-5 cawan atau secukupnya (tergantung ingin keras atau
lunak)
f. 1/2 sudu kecil air kapur
(air + secubit kapur)
Bahan untuk luar:
1
Kelapa yang masih
agak muda diparut (ambil putih saja), tambahkan
garam secukupnya
Cara membuatnya:
1- Campurkan semua bahan kecuali air dan kapur.
2- Tuang air sedikit demi sedikit sambil kacau perlahan-lahan.
Masukkan air kapur, kacau lagi.
3- Tuang bancuhan ke dalam tempat pengukus yang telah disapukan
sedikit minyak.
4- Didihkan kukusan, lalu masukkan daun pandan dikukusan.
5- Kukus bahan selama 20 menit, lalu angkat
6- Sejukkan sebelum dikeluarkan dari acuan.
7- Potong potong lalu salut dengan bahan kelapa parut.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar