Jumat, 06 Maret 2015

Kuih Rengas (Gendang Kasturi)


Bahan isi:
a.       1 cawan kacang hijau (boleh juga pulut hitam)
b.      1/2 cawan gula pasir (bergantung selera)
c.       3 sudu besar kelapa parut –ambil bahagian putih saja.
d.      3 sudu besar tepung gandum

Bahan kulit:
a.       1 cawan tepung beras
b.      1 sudu besar tepung jagung
c.       1 sudu kecil serbuk kunyit
d.      1/2 sudu kecil air kapur (air + secubit kapur)
e.       air secukupnya untuk membancuh
f.        sedikit garam
g.       minyak untuk menggoreng

Cara membuat:
1.       Basuh bersih kacang hijau kemudian rendam selama 2-3 jam.
2.       Rebus kacang hijau sehingga tanak, empuk dan pecah-pecah.
3.       Bila sudah tanak, masukkan tepung gandum, kelapa parut dan gula, kacang hingga air kering.  Biarkan se malam, biar kental dan mudah dibentuk.
4.       Satukan bahan isi bersama-sama air, bancuh macam hendak membuat goreng pisang.
5.       Buat bentuk bulat dan leperkan kacang hijau tadi.
6.       Salutkan bahan isi yang sudah dibentuk tadi dengan bancuhan bahan kulit.
Siap digoreng.

Tidak ada komentar: