Jumat, 06 Maret 2015

Kuih Kaswi


Bahan:
a. Tepung gandum 1 cawan
b. Tepung sagu 1 cawan
c. Gula merah 2 cawan
d. Garam halus secukupnya
e. Air 4-5 cawan atau secukupnya (tergantung ingin keras atau lunak)
f. 1/2 sudu kecil air kapur (air + secubit kapur)

Bahan untuk luar:
1     Kelapa yang masih agak muda diparut (ambil putih saja),  tambahkan garam secukupnya

Cara membuatnya:
1- Campurkan semua bahan  kecuali air dan kapur.
2- Tuang air sedikit demi sedikit sambil kacau perlahan-lahan. Masukkan air kapur, kacau lagi.
3- Tuang bancuhan ke dalam tempat pengukus yang telah disapukan sedikit minyak.
4- Didihkan kukusan, lalu masukkan daun pandan dikukusan.
5- Kukus bahan selama 20 menit,  lalu angkat
6- Sejukkan sebelum dikeluarkan dari acuan.
7- Potong potong lalu salut dengan bahan kelapa parut.

Tidak ada komentar: